Doet u wel eens wat aan aftersales?

Aftersales. Een vaak vergeten onderdeel bij de afdeling sales van veel organisaties. Jammer, want aftersales biedt veel voordelen. Ook al is de koop al gesloten en is de factuur betaald. De meeste verkopers besteden er geen aandacht aan door de waan van de dag. Ze moeten snel door naar de volgende klant. Anderen zien er het nut niet van in. Waarom zou je nog contact hebben met je klant? Behalve als er klachten zijn, natuurlijk, maar daarvoor is immers de afdeling klantenservice ingericht? Waarom ook nog aftersales? Omdat aftersales goed is voor uw imago. En u kunt aftersales inzetten voor upselling. Zo komen klanten ook weer bij u terug.

De voordelen van aftersales

Bij aftersales wordt dus vaak alleen maar gedacht aan klachtafhandeling. En ja, klachtafhandeling is een belangrijk instrument om uw processen en uw product of dienstverlening te verbeteren. Maar goede aftersales biedt ook ingangen voor upselling, ofwel een vervolg van de verkoop. Met aftersales brengt u de behoefte van uw klant in kaart. Dat geeft u de mogelijkheid ook die wensen te vervullen. Daarbij zal uw klant anderen wijzen op de goede service van uw bedrijf. Zo verkrijgt u door aftersales ook een beter imago.

Wachten op de klant voor aftersales?

Aftersales gaat over het contact dat u met uw klanten heeft na de verkoop van een dienst of product. Uiteraard kan uw klant contact opnemen als er iets niet goed gaat. Beter is het als u zelf het contact met de klant aangaat op een positieve manier. Is uw klant tevreden, zijn er nog wensen, heeft hij nog vragen? Aftersales biedt zo eenvoudige aanknopingspunten om uw klant te laten zien dat u geïnteresseerd in hem bent. Bovendien biedt u met aftersales uw klant de mogelijkheid om alsnog problemen aan te geven, want niet iedereen springt meteen in de pen als er iets misgaat. Wacht dus niet op een contactmoment met uw klant tot hij zelf belt met een klacht. Maar neem structureel aftersales op in uw bedrijfsproces om de klant om feedback te vragen.

Aftersales voorkomt problemen

Hoe vaak leest u niet op social media dat er door een bedrijf niet gereageerd wordt op een klacht. Met hashtags en naam en toenaam wordt het bedrijf in de openbaarheid aan de schandpaal genageld. Ook het omgekeerde zien we regelmatig. Als een bedrijf een probleem goed heeft opgelost, krijgt het de thumbs up en likes van een heleboel volgers. Onderschat niet de kracht van aftersales. Hoe u het ook inricht, aftersales voorkomt een hoop problemen.

En nu actie. Bent u geïnteresseerd in een heldere dialoog met uw klanten? Wilt u weten hoe u aftersales het beste kunt inzetten? Klik hier en lees meer over onze innovatieve tool voor aftersales. Of neem nu contact met ons op.