Meer ruimte voor micro-appartementen

Micro-appartementen, Tiny Houses, XS Deluxe, Urban Cabins … compact living is trending topic en pioniers spelen er op in met diverse kleine woonvormen. In de binnenstad wonen is nog steeds populair, maar de vierkante meters zijn duur. Een huis bemachtigen wordt dan ook steeds moeilijker. Klein wonen lijkt de oplossing.

 

 

Compact living is in New York, Kopenhagen en Tokyo trendy. Was het eerst ruimtegebrek dat deze trends in gang zette, tegenwoordig is het hip om klein behuisd te zijn en daar met de nieuwste gadgets en met inventieve installaties oplossingen voor te bedenken. Compact living is een vorm van wonen die appelleert aan de creativiteit en oplossingsgerichtheid van de bewoner, maar ook van ontwerpers van meubels, gebruiksvoorwerpen en interieuraccessoires. Multifunctionaliteit van gebruiksvoorwerpen én van de ruimte is het uitgangspunt. Het vraagt om inventiviteit en speelsheid op het hoogste niveau. Deze woningen lenen zich bij uitstek om vernieuwende ideeën over inrichting uit te voeren.
Vooral voor starters, singles en stellen zijn kleine woningen ideaal. Zij hebben immers al die vierkante meters niet nodig en zijn veroordeeld tot het betalen van een hoge prijs voor wonen in de stad omdat er weinig keuze is in woonoppervlak. Terwijl er al een aantal jaar een groeiende groep een- en tweepersoonshuishoudens ontstaat. Dat maakt het bouwen van micro-appartementen een interessante investering.

 

Daarnaast vertoeven steeds meer stadsmensen buitenshuis. Ze spreken af voor ontspanning én voor werk op openbare locaties als parken, restaurants, cafés, markten, hallen, hubs enzovoort. Thuis zijn is niet alleen in je eigen huis zijn, maar ook met vrienden op andere plaatsen verblijven. Daarbij delen ze niet alleen ruimte met elkaar, maar ook spullen. Kortom, diverse ontwikkelingen maken dat klein wonen een prima optie is voor een behoorlijk grote doelgroep.

Consumenten willen best klein wonen, maar niet meer in een kamertje met een gedeeld toilet en een douche of keuken voor de hele gang. Het leuke en innovatieve aan compact living in al zijn vormen is dat je een volledig appartement tot je beschikking hebt. Met keuken, douche, toilet, slaapplek, opbergruimte en werkruimte. Door ingenieus gebruik van de ruimte met in- en uitklapbare meubels, schuifbare wanden en onderdelen met dubbele functies (trapkast) wordt een flexibel interieur gecreëerd dat niet alleen economisch en duurzaam is, maar ook tot de verbeelding spreekt. Hoge plafonds kunnen een gevoel van kwaliteit creëren, terwijl ze ook mogelijkheden bieden functionele ruimte in de hoogte te zoeken. Grote ramen laten veel licht binnen, en halen het buiten naar binnen wat weer een gevoel van ruimte geeft. Er zijn legio mogelijkheden, geen kleine woning is hetzelfde.

 

In andere grote, trendy steden wordt dus al veel geëxperimenteerd met micro-apartments, maar in Nederland gebeurt het nog maar mondjesmaat. Hier en daar zijn er geluiden dat het ‘misschien maar een rage is’, dat ‘je er ook weer niet te veel moet bouwen’, dat ‘de gezinswoning nog heel gewild is’ … de Nederlandse bouwer is voorzichtig. Voor gemeenten zijn kleine appartementen interessant omdat de stad op die manier diverse woonruimte faciliteert voor verschillende doelgroepen. Bovendien kunnen micro-appartementen een rol spelen bij de verdichting en verduurzaming van de stad. Genoeg redenen voor bouwers, investeerders en gemeenten om samen te werken en ruimte te bieden aan micro-appartementen.

 

Hoe denk jij over compact bouwen? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar jouw ervaring met micro-appartementen.