Winkelcentrum van de toekomst?

Onderzoek

Hoe gaat Boven ’t Y op het Buikslotermeerplein er wat u betreft uit zien in de toekomst? Een uitnodigend plein vol leuke terrassen? Een buitenschaakbord? Themapleinen? Regelmatig voorstellingen met live muziek? Een kinderspeelplein? Kunst in de openbare ruimte? Enkele bomenlanen? Of liever een overdekte shoppingmall?

Over een onderzoek bij bewoners in de omgeving van het Buikslotermeerplein in opdracht van de gemeente Amsterdam.

Een ontwikkelaar heeft plannen voor de verbetering van het winkelcentrum op het Buikslotermeerplein. Het is een veelomvattend plan met een bredere doelgroep voor ogen dan alleen de omringende bewoners. Hoogopgeleide stedelingen in nieuwe wijken met midden- en hoogsegmentwoningen, bewoners uit de binnenstad en bewoners uit Waterland en de Zaanstreek worden als potentiële bezoekers gezien. Het station van de Noord-Zuidlijn heeft hierbij een spilfunctie.

 

De gemeente is bang dat deze meer kosmopolitische uitstraling de directe bewoners juist zal weghouden. In de direct omringende wijken wonen veel mensen met lage inkomens en werklozen. Hoe komen oud en nieuw (armer en rijker) bij elkaar in het winkelcentrum? Wat moet de aantrekkingskracht van het plein zijn om uiteenliggende doelgroepen te bedienen? Wat moet de identiteit van het winkelcentrum worden. We adviseren de gemeente het onderzoek te richten op de behoeften van de omwonenden. De identiteit van een gebied is immers niet iets wat je als beleidsbepalers vaststelt. Het is iets wat ontstaat door de geschiedenis, de fysieke eigenschappen, het gebruik van het gebied en de groepen die deelnemen.

Bewoners werden uitgenodigd voor interactieve workshops, waarbij zij konden aangeven wat zij mooi, prettig of aantrekkelijk vinden en wat zij missen. Ook werden bezoekers in het winkelcentrum geïnterviewd. De resultaten van alle sessies zijn samengevoegd in een adviesdocument voor gemeente en ontwikkelaar.

 

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam