Rokbar

Hou jij van chocola? Kies je dan een pure reep, een witte reep of iets met allerlei bijzondere smaken, zoals chilipeper en gember? Of kies je een reep die fairtrade is, waar geen slaven aan te pas zijn gekomen of die biologisch is verbouwd? Steeds meer consumenten willen duurzame en traceerbare producten. Er is een nieuwe ster aan het firmament van de mensvriendelijke chocola: Rokbar.

Rokbar is een chocoladereep die 100% door vrouwen is gemaakt. Van boon tot reep. Rokbar werkt alleen met vrouwen. Uitgangspunt is dat vrouwen in de keten zichtbaar worden. Dat ze toegang krijgen tot de markt, tot financiële middelen, banen en leidinggevende posities. Het is namelijk zo dat vrouwen zorgen voor meer dan de helft van de totale cacaoproductie, maar dat zij maar een klein percentage van de winst terugzien. Boerinnen in de cacao-industrie hebben niet alleen minder mogelijkheden om hun bonen te verkopen. Vrouwen in de cacaoketen hebben minder toegang tot land, ze kunnen vaak geen lid worden van organisaties en hebben minder kans op goede banen in de productie, in het transport en in de export van chocolade. Met Rokbar vloeien de inkomsten terug naar alle vrouwen in de keten. Zo draagt Rokbar bij aan een eerlijke markt en aan meer transparantie in de cacaoketen. Daarbij is het een reep van hoge kwaliteit bonen en dat proef je.

 

Wij geloven in een economie waarin waarden als sociale gelijkheid, kwaliteit en menselijkheid prevaleren boven kwantiteit, oneerlijkheid en winst. Garlic werkt mee aan deze ‘movement for change to empower women’ in cacaoproducerende landen. Garlic is partner geworden van de vrouwen van het KIT (Koninklijk Instituut voor de Tropen) die Rokbar zijn begonnen, om zo een directe bijdrage te leveren aan een duurzame cacaosector voor vrouwen en een duurzame, biologische en fairtrade productieketen. We ondersteunen met een marketingstrategie, klankbordfunctie, ideeën voor volgende stappen, look&feel, en de uitvoering van alle middelen, zoals wikkels, website, banners, persberichten en social media.

Wil jij meer weten over Rokbar? Wil je eens een proeverij bezoeken, partner of donateur worden of ons op een andere manier verder helpen? Join us!